Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Öğrencileri Birbiriyle Kıyaslamayın

Haziran ayının ilk haftasıyla birlikte yaklaşık 3,5 milyon genç, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) heyecanı yaşayacak. Yıl boyunca hazırlanan ilköğretim ikinci kademe ve lise son sınıf öğrencilerinin kaygı ve gerginliği sınavın yaklaşmasıyla birlikte giderek artıyor.

Aşırı stresin öğrencilerin psikolojik dengesini bozacağına dikkat çeken uzmanlar, aileleri çocuklarına baskı yapmamaları ve onları başka öğrencilerle karşılaştırmamaları konusunda uyarıyor. Anne-babaların sınavları mutlak kazanılması gereken bir zafer gibi görmesi öğrencileri psikolojik bunalıma itebiliyor. Araştırmalara göre öğrencilerin yüzde 67'si ciddi anlamda sınav kaygısı yaşıyor.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Erişen, öğrencilerdeki heyecan ve kaygının sınav yaklaştıkça daha da arttığını belirtiyor. Strese dönüşen kaygının başarıyı engellediğini ifade eden Erişen, velilere şu uyarılarda bulunuyor: "Aşırı endişe ve korku özgüveni yok eder. Başarıyı düşüren kaygı ve stres sağlık sorunlarına da yol açar. Çocuklarınıza sınavların tehdit değil fırsat olduğunu aşılayın."

Öğrencilerin sınav gününe kadar sürdürdükleri hayat tarzını değiştirmemelerini öneren Erişen, birçok ailenin sınava girecek çocuğunu önceki günlerin aksine erken saatte yatmaya zorladığına dikkat çekiyor. Öğrencilerin kendilerine 'ulaşılabilir hedefler' koymasını tavsiye eden Erişen, şu uyarılarda bulunuyor: "Sınavla ilgili klasik ve sıkıntı uyandırıcı düşünceleriniz yerine sınav engelinin ötesindeki hedeflerinize konsantre olmaya çalışın. Kendi kendinizi eleştirerek yorum yapmayı engellemeye gayret edin. Hedefler ve beklentileriniz akılcı olsun. Önünüze ulaşılabilir hedefler koyun, kendi gücünüz ve yeteneğinizin üzerindeki hedefler zihnen ve moral olarak sizi engelleyecektir."

Sınavdan önce ne yapılmalı?

Hislerinizi ne kadar iyi tanımlar ve onlarla az uğraşırsanız o kadar az etkilenirsiniz. Sınav yerinize oturmadan önce yanınıza gerekli kırtasiye, su ve yiyecek maddelerini almayı unutmayın. Sınav salonunuzu ve sıranızı gözden geçirin. Dikkatinizi dağıtacak veya etkin kullanmanıza engel olacak özellikleri sınavdan önce tespit etmeye çalışın. Sınavda soruyu dikkatle okuyun, en son satırda istenen şeyin altını çizin. Soruda olumlu veya olumsuz, nasıl bir cevap beklendiğini mutlaka belirleyin. Sınav süresini iyi kullanın, bir soruda gereğinden fazla zaman kaybetmeyin. Sınavda zihninizin yorulmasını dikkate alın, yorgunluk olduğunda kendinize yüklenmeyi de engellemek için 1-2 dakika dinlenin.

Sınav sonrası ne yapılmalı?

Eğer sınav için sizden beklenen çalışma temposunu göstermişseniz, sınavdan sonra kendinizi mutlaka ödüllendirin. Sınavdaki başarısızlıkların kaynağını doğru belirleyin ve çevrenin eleştirilerini dinleyin. Kendinize dinlenmek için yeteri kadar süre verin, sonra yeniden çalışmaya başlayın.

Sınav kaygısının fiziksel belirtileri

Kalp çarpıntısı

Hizli nefes alıp verme

Nefes darlığı

Terleme ve/veya titreme

Mıde şikâyetleri

Karin ağrısı

Bağirsak hareketlerinde değişme

Organıze olamama

Baş ağrısı ve baş dönmesi

Huzursuzluk uyku, kâbus, uyku problemleri

Konsantrasyon bozuklukları

Yorgunluk Yeme alışkanlıklarında değişme


Kategoriler

- eğitim - öğretmen - üniversite - öğrenci - meslek - sınav - Serbest Kürsü - okul - kpss - lise - başarı - MEB - ösym - dersler - YÖK - ÖSS - Milli Eğitim - İlköğretim - sbs - çocuk - Milli Eğitim Bakanlığı - ortaöğretim - ingilizce kursu - Öğrenci Affı - burs - ders - personel - fakülte - yükseköğretim - lisans - bilgisayar - öğretim - dil - atölye - teknik - Bekir Türkmenoğlu - motivasyon - atama - Biyoloji - edebiyat - doktora - dil kursu - ingilizce kursları - Hüseyin Çelik - tıp - öğretmen atamaları - stres - beslenme - yabancı dil - öğrenme

MollaCami.Com