Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Almanca'nın giderek artan önemi ve avusturya'da almanca kursları

--Dil Eğitimi--

1940’lı yıllarda giderek önem kazanmaya başlayan yabancı dil ve anadili öğretimi olgusu içersinde değerlendirmek gerekir. Lisan öğrenimi dilbilim kuramsal çalışmalarıyla desteklenmiş, sonrasında uygulamalı dilbilim adı altında dallanmıştır. Yabancı lisan öğrenimi günümüzde artık gerek pedagojik yöntemlerin araştırılması gerekse anadil/yabancı lisan ekseninde oluşan sosyo-kültürel açılımların incelendiği ayrı bir araştırma sahası ve bilim dalı olmuştur.


--Almanca Dil Eğitiminin önemi giderek artıyor--

Günümüzde globalleşen dünya kavramından söz ettiğimizde uluslararası ekonomik, politik ve kültürel ilişkilerin yabancı dillere olan gereksinimini ve bu arada Almanya, Avusturya ve Liechtenstein’ da anadil; Belçika, Lüksemburg, İsviçre, İtalya, Namibia’ da başka dillerin yanında resmi lisan; Belçika, Arjantin, Avustralya ve Danimarka gibi ülkeler olmak üzere yaklaşık 25 ülkede azınlık dili ve sayısız ülkede, kısmen İngilizce’den de önce, bu lisanın önemini açıkca ortaya koymaktadır.

Bir yabancı dili o dilin anadil olarak konuşulduğu biryerde oğrenmek – pratik aklında öngörebileceği gibi ve yabancı lisan pedagojisiyle uğraşan bilimadamlarının bulguları doğrultusunda - çok daha kolaydır. Viyana'da Lisan öğrenmek için çok sayıda ve maddi olanaklarınıza uygun kurslar bulunmaktadır. İsteğinize bağlı olarak 1 yada daha fazla aylık veya dönemlik kurslara kaydınızı yaptırabilirsiniz. Kurslara baslamadan once bir seviye tespit sınavına tabii tutuluyor ve seviyenize uygun bir kursda eğitiminize başlıyabiliyor-sunuz. Aylık kurslara katılabileceğiniz gibi üniversiteye bağlı olan kurslarada üniversite dışından bireysel olarak da kaydınızı istediğiniz süreli olarak kayıt yaptırabilir ve çok uygun koşullarda alabilirsiniz. Üniversite dışında kursu bitirip üniversitenin sınavında girerek de üniversiteye başlamanız mümkündür.

Kurslar başlangıç(Grundstufe), orta(mittelstufe) ve üst (oberstufe) olarak 3 seviyeye ayrılmaktadır. Her düzeydeki kurslar/kurlar 2 veya 3 altgruba bölünmektedir
(Örneğin: A1,A2,A3- Grundstufe).

Grundstufe’de yaşamınızı ilk etapta rahatlıkla sürdürebilmek adına sık sık kullanılan sözcük, deyis ve kalıpları öğrenir, kendinizi tanıtabilir, ufak diyaloglara girebileceğiniz türden bir lisan eğitimi alırsınız. Mittelstufe’de okulda, işte vb. ortamlarda konuşup anlaşabilir, kendinizi ifade edebilir ve gazete, dergi hatta lisan açısından orta derecedeki romanları bile okuyabilir düzeye gelebileceğiniz bir eğitim alırsınız. Oberstufede ise neredeyse anadilinizi konuşur rahatlık düzeyine ulaşırsınız.

Üniversitelere başlamak için orta seviyeyi bitirmek yeterlidir. Kişi kendi isteğine göre üst seviyeye de devam edebilir.

Başlangıç seviyesi ve orta seviye toplam 2 dönem sürmektedir. İki dönem sonunda üniversiteye başlanılacak düzeye gelinir ve yeterlilik sınavına katılınır.
Viyana Üniversitelerine bağlı Lisan kursları veren 3 ayrı kurs bulunmaktadır: Vorstudienlehrgang, Orient ve Wihok. Vortstudienlehrgang kursunun dönemlik ücreti 370,- Eurodur, haftalık ders saati ise 20 saattir. Orient kursunun dönemlik ücreti de 370,- Euro’dur ve haftalık ders saati 20 saattir. Wihok kursunun ise dönemlik kurs ücreti 670,- Euro’dur, haftalık ders saati ise diğer kurslarla aynı yani 20 saattir.
Özel kursların aylık ücretlendirmeleri 200 eurodan başlayıp kursa ve kurs saatine göre kurs ücretleri değişmektedir, bu konuda ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Üniversite öğrencilerine yeterlilik sınavını geçmeleri için 2 dönem kurs öngörülüyor.
Kursu esnasında dikkat etmeniz gereken konularla ilgili önemli birkaç tavsiye:

--Devamlılık--
D il öğrenme aşamasında – özellikle yoğunlaştırılmış bir kursa devam ediyorsanız – konular birbiriyle ilişkili olduğundan dolayı mümkün ölçüde kursa devam etmek çok önemlidir. Avusturya da üniversiteye bağlı olan kurslarda devam mecburiyeti %80 dir.

--Ders Çalışma--
Hergün kurstan dönüşte mutlaka o günkü konular tekrar edilmeli, yeni öğrenilen sözcükler üzerinde durulmalı. Tekrar esnasında anlaşılmayan konular hakkında notlar alınıp bir sonraki dersin başlangıcında eğitmene sorulmalı ve yeni bir konuya girmeden öğrenilenler pekiştirilmeli.
Lisan kullanılmaya başlanmalı
Bir dili kullanmak, cümleler kurmak için dili mükemmel bir şekilde öğrenmeyi beklememeli, öğrenilen gramer ve kelime altyapısıyla çok basit bile olsa cümleler kurmaya çalışıp günlük yaşama adapte edilmeli öğrenilen teorik bilgiler.

--Soru Sormak--
Farklı lisan ailelerine ait olduklarından dolayı bu lisanin gramer ile Türkçe gramer birbirinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla konulara aşinalık bulunmadığından dolayı ilk etapta karışık gelebilir, fakat ders esnasında soru sormaktan kesinlikle kaçınılmamalı ve dersteki diğer öğrencilerin zor bir konuyu hemen anlamış gibi davranmalarıda caydırıcı olmamalı soru sorma konusunda.

--Yapılan yanlışlar caydırmamalı--
Pratiği yaparken yalnış cümle kurmaktan çekinmemeli, mumkun olduğunca cesur bir şekilde oğrenilenler pratiğe dökülmeli.

--Okumak--
Okumak ta dili çabuk ve temelli öğrenme taktiklerinden birisidir. Cümle yapılarının öğrenilmesinin ardından günlük gazete, dergi, roman (özellikle macera romanları – dilleri basit ve sürükleyici olmaları açısından-) okunması hem kelime hazinenizi artıracak hemde kültür olarak dili öğrendiğiniz ülkeye çabuk adaptasyonunuzu sağlayacaktır. Kişi seviyesine göre kitap veya gazete okumalı ilk etapta gerekirse masal veya hikaye kitaplarından başlanmalı. Ayrıca her kelime için tek tek sözlüğe bakma yerine cümlenin ana temasını anlama hedef olmalı başlangıç aşamasında.

--Yazmak--
Öğrenilen dilde günlük, öğrenilen konuların tekrarı, okunan bir metnin özeti tarzı yazımlar cümle kuruş ve yapılandırmanızı güçlendirecek ve daha sonra o dilde göreceğiniz eğitimde yapmak zorunda olacağınız ödevler içinde bir altyapı oluşturacaktır.

--Oğrenilen dilin konuşulduğu çevrelerde bulunmak--
Öğrenilen lisan henüz oturmamış olsada mümkün olduğu kadar anadilinizin konuşulduğu değilde yabancı dilin konuşulduğu ortamlarda bulunmanız pratik yapmanız açısından hayati önem taşıyor. Dolayısıyla hata yapmaktan kaçınmamalı ve okulda veya kültürel ortamlarda o dili konuşan arkadaşlar edinilmeli, unutmayın ana dilinizi öğrenmeye çalışan birisi her zaman çok sempatiktir.

--Izlemek--
Ilk etapta anlama zorluğu yaşansa bile kesinlikle öğrendiğiniz dilde televizyon seyretmelisiniz. Hiç anlamamanız sizi kokutmamalı, zamanla kulağınız o dile alışacak, yavaş yavaş kelime ve cümleleri ayırmaya ve anlamaya başlayacaksınız. Bu aşamada bir program izlerken mutlaka duyulan ve anlaşılmayan birkaç kelime not alınmalı ve anlamları öğrenilmeli ayrıca cümle içerisinde kullanımlarınada dikkat edilmeli. Ayrıca kursta öğrenilen konu, cümle ve kelimeleri bir konuşma içerisinde keşfedip tasdik etmek büyük motivasyon kaynağı.


Kategoriler

- eğitim - öğretmen - üniversite - öğrenci - meslek - sınav - Serbest Kürsü - okul - kpss - lise - başarı - MEB - ösym - dersler - YÖK - ÖSS - Milli Eğitim - İlköğretim - sbs - çocuk - Milli Eğitim Bakanlığı - ortaöğretim - ingilizce kursu - Öğrenci Affı - burs - ders - personel - fakülte - yükseköğretim - lisans - bilgisayar - öğretim - dil - atölye - teknik - Bekir Türkmenoğlu - motivasyon - atama - Biyoloji - edebiyat - doktora - dil kursu - ingilizce kursları - Hüseyin Çelik - tıp - öğretmen atamaları - stres - beslenme - yabancı dil - öğrenme

MollaCami.Com