Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Daha çok üniversiteli, daha az işsiz

Yükseköğretim Kurulu bekleneni yaptı ve üniversitelere girmek için bekleyen gençleri epeyce sevindirdi. Önce kontenjanları artırdı, sonra da puan barajlarını düşürdü. 165 puan alan öğrenci 4 yıllık fakülteleri, 145 puan alan da, meslek yüksek okullarını ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek.
Bunlar güzel gelişmeler. Gençleri elbette mutlu eder. Ama asıl mutluluğu hükümetlerin sağlaması gerekiyor. Şu anda açıklanan işsizlik rakamları içerisinde, üniversite mezunu işsizlerin oranı oldukça yüksek. YÖK’ün gençleri sevindiren ve umutlandıran bu hamlesini hükümet de desteklemeli.
Bunu nasıl yapar onu bilemem, ama bu olumlu gelişmeye katkıda bulunmak için elbette bir şeyler yapmalı. En azından mevcut üniversite mezunu işsiz oranını düşürmeli. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı gibi, diğer bakanlıklar da eleman alımına gitmeli mesela.
Hali hazırda, sadece Milli Eğitim Bakanlığı istihdama yönelik olarak çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, buna biraz da mecbur. Çünkü her sene belli sayıda öğretmen emekli oluyor. Çok sayıda öğretmen emekli olunca da yerleri boşalıyor,
Bunun da dışında, ülkemizde nüfus artışı çok yüksek. Yüksek nüfus artışı için de sürekli yeni okullar ve derslikler yapmak gerekiyor. Yeni derslik ve okullar ise, yeni öğretmen demek. Milli Eğitim Bakanlığı da, bunu tümüyle olmasa da karşılamaya çabalıyor.
Karşılamaya çabalıyor diyorum, çünkü Milli Eğitim Bakanlığı da beklentileri tümüyle karşılayamıyor. Öğretmen sendikaları bunu çeşitli vesilelerle ifade ediyorlar. Ve öğretmen sendikalarının belirlemelerine göre, ülke genelinde en az 100 binden fazla öğretmen adayı işsiz.

Her sene en az 30 bine yakın öğretmen alan Milli Eğitim Bakanlığı’nda durum bu ise, siz bir de yıllardır eleman almayan veya çok az sayıda istihdam imkanı sağlayan diğer bakanlıkları düşünün. “Her üniversite mezununa iş bulmak gibi bir görevimiz ve zorunluluğumuz yok” denilerek konu savuşturulamaz.
Bu anlayış devam ederse, vurdumduymazlık alır başını giderse, YÖK’ün gençleri umutlandıran hamlesi de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın her sene on binlerce öğretmeni işe alması da bir işe yaramaz. Gençler asındaki umutsuzluk devam eder gider.
Öyle bir aşamada üniversitelerde kontenjanları yüzde 100 oranında artırsanız da, puan barajlarını bırakın düşürmeyi, sıfırlasanız da, hiçbir işe yaramaz. Sadece üniversite bitirmiş işsizlerin oranı daha da yükselmiş olur.
İnşallah hükümet de, YÖK gibi bir şeyler yapar da, gençler de yeşermeye başlayan umut ışığı daha da kuvvetlenir

Bekir Türkmenoğlu


Kategoriler

- eğitim - öğretmen - üniversite - öğrenci - meslek - sınav - Serbest Kürsü - okul - kpss - lise - başarı - MEB - ösym - dersler - YÖK - ÖSS - Milli Eğitim - İlköğretim - sbs - çocuk - Milli Eğitim Bakanlığı - ortaöğretim - ingilizce kursu - Öğrenci Affı - burs - ders - personel - fakülte - yükseköğretim - lisans - bilgisayar - öğretim - dil - atölye - teknik - Bekir Türkmenoğlu - motivasyon - atama - Biyoloji - edebiyat - doktora - dil kursu - ingilizce kursları - Hüseyin Çelik - tıp - öğretmen atamaları - stres - beslenme - yabancı dil - öğrenme

MollaCami.Com