Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

SBS'nin başarısızı kim?

Eğer 100 öğrenciden 70'i, daha birkaç ay önce öğrendiği matematik ve fen bilgisi sorularından hiç birini yapamıyorsa başarısız sayılır mı? OKS'de benzer tablo çıktığında "Sorular çok zor" ya da "4'üncü sınıfta gördüğü konuyu aradan 4 yıl geçince hatırlamadılar", "Bu sıralama sınavı" gibi bir mazeretler bulunabiliyordu. Ancak öğrencilerin kazanımlarını ölçmek için yapıldığı söylenen ve altını çize çize de "başarı sınavı" olduğu vurgulanan Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) üstelik de sorular kolay olmasına ve yıl içinde işlenen derslerden sorulmasına rağmen aynı sonuçlar alınıyorsa o zaman öğrencilerden önce eğitim sisteminin sorgulanması gerekiyor. Nasıl oluyor da matematik ve fen derslerinin öğrencilere öğretilemediğinin araştırılması gerekiyor. Yoksa çok iyi öğretiliyor da bizim öğrencilerimiz balık hafızalı olup, birkaç ay önce öğrendiklerini unutuyorlar mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez 6 ve 7'nci sınıfların girdiği SBS sonuçlarını internet sitesinde yayınlıyor. Sonuçlar "başarı ölçen" bu sınavda asıl ölçülenin başarısızlık olduğunu gösteriyor. 6'ncı sınıf öğrencilerinden sınava giren 958 bin 879'undan yüzde 28.6'sı matematik, yüzde 29.8'i fen sorularını yanıtladı. Yani matematikte yüzde 71.4, fende yüzde 70.2 oranında bir başarısızlık söz konusu.

7'nci sınıf öğrencilerinde de durum pek farklı değil. 962 bin 991 öğrenciden soruların tümüne doğru yanıt verenlerin sayısı 61. Matematikte başarı oranı yüzde 28.8, fende yüzde 33. Oysa matematiği bilmemek demek sadece çarşı pazar hesabını bilmemek anlamına gelmiyor. Eğer, matematik bilmiyorsan mantıklı düşünce de gelişmiyor. İki sınıf için de başarı oranının yüzde 50'yi aştığı ders Türkçe. Yine de 6 ve 7'nci sınıfların yüzde 42'si Türkçe'den başarısız. Türkçe, matematik, fen, sosyal ve yabancı dil sorularında yüzde 60'a varan bir başarı yok.

Bu sonuçları dikkate alındığında "SBS'nin nasıl başarı sınavı" olduğunu sorduğum, aynı zamanda soruları hazırlayan ekipten bir hoca "Biz aslında başarıyı değil, başarısızlığı ölçmüş olduk" diyor. Bu durumda ölçülen öğrencinin başarısı değil, sistemin başarısızlığı oluyor.


Kategoriler

- eğitim - öğretmen - üniversite - öğrenci - meslek - sınav - Serbest Kürsü - okul - kpss - lise - başarı - MEB - ösym - dersler - YÖK - ÖSS - Milli Eğitim - İlköğretim - sbs - çocuk - Milli Eğitim Bakanlığı - ortaöğretim - ingilizce kursu - Öğrenci Affı - burs - ders - personel - fakülte - yükseköğretim - lisans - bilgisayar - öğretim - dil - atölye - teknik - Bekir Türkmenoğlu - motivasyon - atama - Biyoloji - edebiyat - doktora - dil kursu - ingilizce kursları - Hüseyin Çelik - tıp - öğretmen atamaları - stres - beslenme - yabancı dil - öğrenme

MollaCami.Com